Винаги има още какво да се направи…

между 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина.

Вече десет години Мидалидаре не спира да изненадва своите почитатели със синергията между традиция и иновация, страст и професионализъм, природа и човек. Тази синергия намира израз и в новата серия 42/25: тероарни вина, които с една глътка пренасят всеки, по всяко време и от всяко място до китното село Могилово. Сингъл винеярд вина, които отвеждат на незабравимо пътешествие и изпълват миговете с емоция. Вина модерни, достъпни и неустоимо подканящи към приключения.

Шардоне, Вионие и Совиньон Блан

42/25


Тероар

Лозите са засадени на източните склонове на три съседни лозя от лозов масив Шипката, на средна надморска височина 290-310 метра при 10% наклон. Почвите на Шипката имат алувиален произход и се характеризират с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати, достъпни за растенията поради способността на замята да задържа голямо количество вода.

Насажденията са проектирани и засадени на изложение Изток-Запад и радват на северни въздушни течения от широките долини. Постоянното присъствие на лек вятър балансира влажността и предотвратява натрупването на твърде много водно съдържание в листната маса. По-изразените температурни амплитуди, особено във фазата на зреене, са от съществено значение за бъдещия ароматен профил на вината.

Комбинацията от глинеста почва, която гарантира правилнoто развитие на лозите, подчертаният температурен диапазон, перфектното изложение и внимателно обмисленото иновативно лозарство осигуряват развитието на разкошни ароматни комплекси у гроздето и по този начин перфектни характеристики на вината.

Виното се създава на лозето

Това е философията на Мидалидаре. Затова грижата за лозята е от първостепенно значение. В отглеждането на лозята се прилагат редица лозарски практики с цел развиване и натрупване на аромати в ципите на гроздето. Основно е развиване на достатъчно количество листна маса, която спомага за натрупване на аромати в ципата на гроздето. Регулиране на добива се извършва посредством т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Също така от особено значение е водният баланс на растенията, който се контролира ежедневно. Важна лозарска практика е прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина.

Винопроизводство

Вионие и Совиньон Блан се сортират ръчно на сортировъчна лента и постъпват за деликатно пресоване. Следва студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцеждат и пресоват в неръждаем съд. За определен период време, в зависимост от сорта, сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди.

При обработката на Шардоне, което се сортира още на лозето, се пресоват целите чепки и сокът директно постъпва за ферментация, без да има контакт с ципите.

Ферментацията се провежда при контролирана температура, в стоманени съдове за Шардоне и Вионие и в дъбови бъчви за Совиньон Блан. След приключване на ферментацията и трите сорта престояват върху фините утайки за определен период от време. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

.