Новата серия вина от Мидалидаре

42/25

42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре.

42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Тероар

Терминът „тероар“ (от фр. terroir) добавя романтичен привкус във всяка винена история. Но всъщност този фееричен полъх съвсем не е просто даденост и освен, че изисква упорита работа, е постоянно в процес на развитие. И именно тази упорита работа превръща природните дадености в уникален тероар и прави разликата между „вино“ и „тероарно вино“.

Всеки тероар има своите звезди: винените сортове които не просто се адаптират, но сякаш влияят върху природните дадености и с всяка следваща реколта изпъкват с развитието си. От тези изключителни сортове в Мидалидаре създадохме вина, които отвеждат на вълнуващо пътешествие с всяка глътка. Завладяващи вина, които разказват историята на уникалния тероар.


Лозя

Дабовец

Лозов масив Дабовец е гордостта на Мидалидаре. Разположен в едноименния район с големина 15,4 хектара, на североизток над по-малката източна винарна, масивът озарява панорамата със специфичните си червени глинести почви. 

Червеният цвят показва разнообразие от железни оксиди. Железните оксиди се различават по цвят и могат да променят отсянката на почвата според спецификите си. В сравнение с типичните глинести почви, червените имат отлични дренажни характеристики и са особено подходящи за лозарство и винопроизводството. 

Температурните амплитуди са големи, но надморската височина предотвратява измръзването на лозите от пролетни слани. 

Тъй като е масивът с най-висока надморска височина в Мидалидаре, Дабовец се възползва от повече от 2800 слънчеви часа годишно и повече от 100 ясни дни в годината. През 2018 г. е официално сертифициран за производство на био грозде.

Лозя

Шипката

Шипката се намира в източната част на Могилово. Това е лозето с най-ниска надморска височина, разположено на площ от 44 хектара в самото сърце на долината.

Почвите на Шипката имат алувиален произход и се характеризират с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати. Тези почви имат способността да задържат вода и така да предоставят на растенията достъп до съдържащите се карбонати. А карбонатите са отговорни за минералните нотки на виното.

Географското положение на Шипката е уникално сред всички масиви на Мидалидаре. Лозето се радва на северни въздушни течения от широките долини. Лозите започват да растат винаги по-късно в сравнение със същите сортове в други масиви.

Дизайнът на лозята Шипката е направен с оглед типа вино, който Мидалидаре предвижда да произвежда: добро тяло и изразен аромат.

Вината

42/25 Совиньон Блан

Безспорният фаворит и любимец на публиката - Совиньон Блан, е една от звездите на лозов масив Шипката. Лозите са засадени в крайните източни части на масива,  на три съседни лозя.

Цветът е сламеножълт, блестящ и нежен. "42/25 Совиньон Блан" разкрива разкошни аромати на прясно окосена трева, зелена ябълка и сочен лимон, елегантно обгърнати от бъзов цвят и нотки на прясна коприва. В устата е много свежо, тревисто-плодово, с фини нотки на бъз, цитрус и зелена ябълка. Вино с леко тяло, отличен баланс, средно продължителен финал и минерален послевкус.

Вината

42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан

Троен бленд от източната част на лозов масив Шипката, "42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан" е вино, в което всеки сорт има своето място.

42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан разкрива красив и искрящ светло жълтцвят с нежни медни оттенъци. Разкошен букет от плодови аромати на жълта ябълка, зряла круша, сочен лимон и червен грейпфрут са подсилени от пищни цветни нотки на бели цветя и елегантен ванилов тон, резултат от ферментацията в дъб. В устата виното е леко, свежо и минерално, отлично балансирано и с ясно изразен вкусов аромат на зрели плодове, прасковен цвят и дъбови нотки. Финалът е със средна продължителност, минерален, с маслено-цитрусов послевкус.

Вината

42/25 Розе Сира

Пренасяме се на  биологично сертифицираният лозов масив Дабовец, за да отдадем заслуженото на най-ярката звезда - Сира: сортът, който спечели публиката и постави Мидалидаре на видно място на международната винена сцена.

"42/25 Розе от Сира" блести в разкошен сьомговорозов цвят с нежни сиви оттенъци. Интензивен и многопластов, ароматът е доминиращо плодов. Атрактивни нотки на червени горски плодове - ягоди, малини и червени боровинки, се преплитат с тон на зелена ябълка, вишна и зрял лимон, обгърнати от свежи зелени билки и ягодов лист. Ароматът прелива в освежаващ плодов вкус, доминиран от зрели малини, вишни и цариградско грозде. 42/25 Розе е свежо, игриво и отлично балансирано в устата, с леко тяло и разкошен плодов финал.

.